Μήνυμα του Δημάρχου Σπάρτης για την Εργατική Πρωτομαγιά

0
308

Η Πρώτη Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για όλους τους εργαζόμενους, για όλους τους πολίτες. Ορόσημο για τους αγώνες της εργατικής τάξης, χάρη στους οποίους διασφαλίσθηκαν αξιοπρεπείς συνθήκες για τις μετέπειτα γενιές.
Από το Σικάγο, όπου «γεννήθηκε» και καθιερώθηκε η εργατική Πρωτομαγιά το 1886, με τη διατύπωση του καθολικού αιτήματος για οκτάωρη ημερήσια εργασία και δίκαιους όρους απασχόλησης, την εξέγερση στην Κωνσταντινούπολη το 1977 και την απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936, οι «αιματοβαμμένοι» αυτοί αγώνες, σε παγκόσμια κλίμακα, είχαν ως αφετηρία την προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων, στην κατεύθυνση μιας διαρκούς πάλης.
Σήμερα που ο εργασιακός χώρος πλήττεται από την περιστολή συλλογικών δικαιωμάτων, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε το διαχρονικό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που μάς υπενθυμίζει την αξία και σημασία της αξιοπρέπειας στην εργασία. Επιπλέον, οι επίμονες διεκδικήσεις όσων θυσιάσθηκαν για τις επόμενες γενιές, μας υποδεικνύουν, ότι οι αγώνες που δίνονται με ενότητα, ομοθυμία και αλληλεγγύη δεν πάνε ποτέ χαμένοι.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης
Βαγγέλης Βαλιώτης