Μέσα στον Σεπτέμβριο η πρώτη συνεργασία με το Ίδρυμα Νιάρχος για το Μουσείο Σπάρτης

0
278

Συνέντευξη Τύπου εφ΄ όλης της ύλης παραχώρησε την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ, μιλώντας για θέματα που απασχόλησαν το υπουργείο το τελευταίο διάστημα. Μεταξύ άλλων, η κα Μενδώνη αναφέρθηκε στο νέο αλλά και στο υπάρχον Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Αναλυτικά όσα δήλωσε η κα Μενδώνη:
Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης. Θα είδατε στον Τύπο ότι με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου όλα τα προηγούμενα χρόνια εκπονήθηκε και την παρουσίασε η Περιφέρεια Πελοποννήσου πριν από 2-3 βδομάδες, η μελέτη για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης που θα στεγαστεί στο κτήριο της ΧΥΜΟΦΙΞ.
Παρέμενε το πρόβλημα για το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης που είναι το πρώτο περιφερειακό αρχαιολογικό μουσείο της χώρας και η αλήθεια είναι ότι η κατάστασή του χρόνια τώρα -δεν είναι πρόσφατο- δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι.
Πριν από ένα χρόνο περίπου είχε ζητηθεί μία συνεργασία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που έδινε τα χρήματα για να αποκατασταθεί το Μουσείο Σπάρτης. Για διάφορους λόγους αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Εμείς αποδεχτήκαμε τη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου. Έχουμε ήδη κάνει την αναγκαία προετοιμασία και μέσα στον Σεπτέμβριο θα γίνει και η απαραίτητη συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης και με τον Δήμαρχο, τον κ. Πέτρο Δούκα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα του κτηρίου του μουσείου αλλά και του πολύ ενδιαφέροντος πάρκου, κήπου, ο οποίος υπάρχει σε άμεση επαφή με το μουσείο.
Πολύ σύντομα θα γίνει η επίσκεψη των αρμοδίων. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει επιλέξει τη μελέτη για το αρχαιολογικό μουσείο να την κάνει ο Ρέντζο Πιάνο.
Εννοώ πάντα το παλαιό μουσείο. Μιλώ μόνο για το παλαιό μουσείο. Προκειμένου η καρδιά της πόλης της Σπάρτης να αποκτήσει ένα μουσείο έτσι όπως αντιστοιχεί στη δεύτερη πόλη του αρχαίου κόσμου και ένα μουσείο το οποίο θα συλλειτουργήσει απόλυτα με το καινούριο μουσείο όταν θα γίνει. Το αρχαιολογικό υλικό το οποίο υπάρχει στη Σπάρτη είναι εξαιρετικά πολύ και εξαιρετικά σημαντικό. Ιδιαίτερα τα πολλά μέτρα, πολλά τετραγωνικά μέτρα ψηφιδωτά απαιτούν μεγάλους εκθεσιακούς χώρους και γι’ αυτό οι χώροι στο νέο μουσείο σε πολύ μεγάλο βαθμό θα διατεθούν για τέτοιου είδους, για αυτού του είδους την έκθεση.
Δημοσιογράφος: Μήπως υπάρχει περίπτωση πριν κλείσουμε να μας πείτε κάτι περισσότερο για το θέμα του Μουσείου Σπάρτης;
Υπουργός: Σας είπα όταν ξεκινήσαμε ότι έχω αποδεχτεί, χρησιμοποιώ τον α’ ενικό γιατί πρέπει να υπογραφούν κάποια πράγματα, έτσι; Έχουμε αποδεχθεί ως Υπουργείο Πολιτισμού τη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου. Θα κάνουμε τις απαραίτητες διαδικασίες και με το Δήμο Σπάρτης και από εκεί και πέρα το Ίδρυμα Νιάρχου θα συνεννοηθεί με τον Ρέντσο Πιάνο πότε εκείνος και οι συνεργάτες του θα επισκεφθούν το χώρο. Τον επισκέφθηκαν, πρέπει να πω κάποια στιγμή, αλλά τους ελέχθη ότι δεν έχουν δικαίωμα να ασχοληθούν με το θέμα.