Κόντρα ξέσπασε μεταξύ Αραχωβίτη-Καιλή για τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην αγροτική παραγωγή

0
27

Δήλωση σχετικά με τις αναφορές της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή για τα ευρωπαϊκά κονδύλια για ζημιές στην αγροτική παραγωγή

Όσον αφορά στις πρόσφατες δηλώσεις της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, σχετικά με το θέμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων για ζημιές στην αγροτική παραγωγή, την ενημερώνουμε ότι η μη ενεργοποίηση του αντίστοιχου Μέτρου (Μέτρο 17 του ΠΑΑ) οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στο γεγονός ότι το μέτρο στο οποίο αναφέρεται τόσο ο Επίτροπος όσο και η κ. Καϊλή δεν μπορούσε να υποστηριχθεί από τις αναγκαίες μελέτες και τα απαραίτητα δεδομένα για την εφαρμογή του, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ίδιας της Επιτροπής που ελήφθησαν το Δεκέμβριο 2014! Σε καμία λοιπόν περίπτωση -όπως επιχειρεί η κα Καϊλή- οι ελλείψεις που διαπίστωσε το 2014 η Επιτροπή δεν μπορούν να αποδοθούν σε ολιγωρία ή ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετα από τους ισχυρισμούς της καςΚαϊλή, τις σημαντικές αυτές ελλείψεις έως το 2014, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε ώστε η χώρα να τις καλύψει. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε – όπως με πολλές άλλες εκκρεμότητες (δασικούς χάρτες, κτηματολόγιο) – να προκηρύξει την απαιτούμενη αναλογιστική μελέτη που ήταν ουσιαστική προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του Μέτρου αλλά και προς όφελος των αγροτών και του ΕΛΓΑ, που μετά τις τωρινές εξαγγελίες της κυβέρνησης ΝΔ τίθεται ξανά σε κίνδυνο.
Έτσι, η επισφάλεια της έγκρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία η χώρα μας ήρθε αντιμέτωπη το 2014 λόγω των διάτρητων μέτρων, ξεπεράστηκε και από τον Δεκέμβριο του 2015 η χώρα υλοποιεί με επιτυχία το ΠΑΑ, εξασφαλίζοντας 4.7 δις.ευρώ κοινοτικούς πόρους.Ταυτόχροναόμως,επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις κάλυψης του διάτρητου υποστηρικτικού πλαισίου του 2014, ούτως ώστε σύμφωνα και με την απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας της Ε.ΕPh. Hogan στην ερώτηση της καςΚαιλή«οι αρμόδιες ελληνικές αρχές μπορούν να ενεργοποιήσουν τα μέτρα αυτά σε μελλοντική τροποποίηση του ΠΑΑ τους».