Κρητικός: Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο με αφορμή τις φωτιές στη Μάνη

0
61

Ο βουλευτής Λακωνίας κ.Νεοκλής Κρητικός είχε την Πέμπτη 2/9/2021 μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση συνάντηση στο Εθνικό Αστεροσκοπείο με στελέχη του και επικεφαλής των εποπτευόμενων φορέων με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Λακωνία.
Παρόντες ήταν οι:
Δρ Σπύρος Βασιλάκος εκτελών χρέη Αντιπροέδρου του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και Διευθυντής Ερευνών στο κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών
Δρ Βασίλης Καραστάθης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
Δρ Νίκος Μιχαλόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη Λακωνία και σε άλλα ζητήματα που αφορούν την μετεωρολογία, τους υδάτινους πόρους, την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, την κλιματική αλλαγή, την ερημοποίηση και την καταγραφή των σεισμικών φαινομένων.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο μέσω του προγράμματος “Beyond” καταγράφει τηλεσκοπικά όλες τις καμένες εκτάσεις και δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για την έκταση των καταστροφών.
Αντίστοιχα μέσω του ΙΕΠΒΑ είναι δυνατή η καταγραφή πολλών δεδομένων σε σχέση με την πορεία, την ποσότητα και την ποιότητα των υδάτινων πόρων, ενώ αντίστοιχες μετρήσεις καταγράφονται και για την ποιότητα του αέρα.
Τέλος το Γεωδυναμικό ινστιτούτο έχει στην αρμοδιότητά του το μεγάλο έργο ειδοποίησης και καταγραφής όλων των σεισμικών γεγονότων και των τσουνάμι.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο έχει στην επιχειρησιακή του λειτουργία πολύ προηγμένα καταγραφικά συστήματα, ενώ το επιστημονικό υπόβαθρο των ερευνητικών ομάδων είναι σε υψηλότατο επίπεδο.
Πρότεινα στους τρεις εξαιρετικούς επιστήμονες να ασχοληθούν επισταμένως με τη Λακωνία, καθώς οι πρόσφατες πυρκαγιές δημιουργούν συνθήκες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Είναι διατεθειμένοι σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να προσφέρουν όλα τα επιστημονικά τους εργαλεία στο σκοπό αυτό.