Η μικροκαρπία πλήττει την Ιταλική παραγωγή πορτοκαλιών, δυσεύρετα τα μεγάλα μεγέθη

0
140

Έρευνα του Ινστιτούτου Ismea για την εφετινή παραγωγή, η οποία εκτιμάται αυξημένη στην γειτονική χώρα.

Όπως αναφέρει το Ismea, η παραγωγή αυξάνει και είναι καλής ποιότητας, όμως τα μικρά μεγέθη των καρπών και η μεγάλη διαθεσιμότητα σε εισαγόμενο (στην Ιταλία) προϊόν, έχει επίπτωση στις τιμές παραγωγού.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα του Ismea, η αύξηση της Ιταλικής παραγωγής πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 25-30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ σε επίπεδο ΕΕ αναμένεται αύξηση 6%.

Μετά από ένα καλό… ντεμπούτο για το προϊόν στην αγορά, από τον Δεκέμβριο καταγράφηκε γενικευμένη μείωση τιμών παραγωγού, με απώλειες έως και 16% μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Στην προκειμένη περίπτωση, με την αφθονία μικρών και μεσαίων μεγεθών πορτοκαλιού, λέει συνεχίζοντας το Ismea, ο ρόλος που διαδραματίζει η βιομηχανία χυμού πορτοκαλιού είναι πολύ σημαντικός, ιδιαίτερα μάλιστα μετά το μηδενισμό των αποθεμάτων λόγω δύο ετών με μικρές εσοδείες.

Τέλος, από τα ευρήματα της έρευνας, όσον αφορά στο εμπόριο και στην αγορά, προκύπτουν αντιφατικά δεδομένα, δεδομένου ότι από τη μία πλευρά υπάρχει σαφής ανάκαμψη στις αγορές λόγω της αυξημένης ζήτησης για προϊόντα με βιταμίνη C ελέω πανδημίας, ωστόσο από την άλλη, το Ismea διαπιστώνει πως ο μερικός αποκλεισμός της τροφοδοσίας μείωσε σημαντικά τη ζήτηση στη φάση χονδρικής από την οποία εκτιμάται ότι περνούν περίπου το 20% των πωλήσεων.

Πηγή: Αγρότυπος

Μπίκας Αλέξανδρος