“Η Λακωνία χρειάζεται γενναία αναπτυξιακή αντεπίθεση” άρθρο του του Λεωνίδα Γρηγοράκου

0
270

Η Λακωνία βρίσκεται σε δυσμενή κατάσταση. Η αναπτυξιακή της πορεία παρουσιάζει εμφανή υστέρηση, καθώς όχι μόνο δεν γίνονται βήματα εμπρός αλλά αντίθετα χάνονται και ήδη κεκτημένα αναπτυξιακά προνόμια. Το ΚΕΕΜ καταργήθηκε. Το Πανεπιστήμιο είναι υπό κατάργηση. Οι υγειονομικές δομές είναι υποβαθμισμένες. Ο πληθυσμός μειώνεται. Υποδομές, όπως ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, δεν είναι πλήρεις.
Εστιάζοντας στο οδικό δίκτυο και τις μεταφορές, που έχουν νευραλγική σημασία για την ανάπτυξη ενός τόπου, χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής: Ο δρόμος Λεύκτρο-Σπάρτη εξυπηρετεί μόνο τη σύνδεση με την Καλαμάτα, ενώ η απόσταση προς Τρίπολη αυξήθηκε κατά 25χλμ, με αύξηση του κόστους μεταφοράς. Γι’ αυτό προτείνεται η βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου Τρίπολης-Σπάρτης, με νέα χάραξη και νέα διάνοιξη μήκους 10χλμ από το σημείο μετά την Κερασίτσα (ΤΑΚΑ) μέχρι τη διασταύρωση για Καρυές (Αρδάμη), παρακάμπτοντας έτσι Μανθυρέα και Αλεποχώρι. Παράλληλα, χρειάζεται να βελτιωθεί ο δρόμος από το μνημείο των 118 μέχρι τη διασταύρωση για Καρυές.
Ένα έργο που εξαγγέλλεται διαρκώς αλλά δεν κατασκευάζεται ποτέ, είναι η παράκαμψη Σκάλας – Βλαχιώτη. Η παλαιά γέφυρα του Ευρώτα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Χρειάζεται λοιπόν μια ενιαία χάραξη, η οποία θα ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες.
Επιπλέον, ο νέος δρόμος Νεάπολης – Μονεμβασίας σταματά στον Άγιο Φωκά και δεν έχει γίνει πρόβλεψη για την κατασκευή του τμήματος Άγιος Φωκάς – Μονεμβάσια. Η εξαγγελία για χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη βελτίωση του τμήματος αυτού, έμεινε στα χαρτιά.
Απαραίτητη είναι και η αναβάθμιση του περιφερειακού Μονεμβασίας και η σύνδεσή του με το δρόμο προς Μολάους, η κατασκευή παράκαμψης Ασωπού – Παπαδιανίκων – Δαιμονιάς, η βελτίωση του οδικού άξονα Δαιμονιά – Νεάπολη αλλά και του οδικού δικτύου της Ανατολικής Μάνης.
Χρειάζεται, τέλος, να επανεξετασθεί η δρομολόγηση πλοίου που θα συνδέει τον Πειραιά με τη Μονεμβασιά, τη Νεάπολη και το Γύθειο.
Όλα τα παραπάνω θα συμβάλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας και της ασφάλειας, ενώ θα μειώσουν το χρόνο μετακίνησης, με θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και τον τουρισμό του νομού.
Στις αναπτυγμένες κοινωνίες, κύριο μέλημα και βασικό συστατικό ευζωίας είναι η καλή υγεία των μελών τους. Στη Λακωνία, ωστόσο, ο χώρος της Υγείας πλήττεται σημαντικά. Η αναδιάρθρωση των δομών υγείας, η πλήρης στελέχωση και ο σύγχρονος εξοπλισμός, ιδιαίτερα του Νοσοκομείο Μολάων, το οποίο υποβαθμίστηκε τα τελευταία χρόνια, είναι μονόδρομος. Προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σπάρτης, αξιοποιώντας υπαρκτές ιδιωτικές πρωτοβουλίες, έτοιμες προς υλοποίηση. Αναγκαία είναι και η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.) του νομού και η στελέχωση με νέους διασώστες του ΕΚΑΒ σε Σπάρτη και Μολάους. Ακόμα, ουσιαστικής σημασίας είναι και η δημιουργία μονάδων αιμοκάθαρσης στα Κ.Υ. Νεάπολης και Αρεόπολης, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της Νότιας Λακωνίας. Επίσης, η δημιουργία θετικού κοινωνικού προσήμου επιτάσσει την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (προστασία και φροντίδα ευπαθών ομάδων, κατάρτιση προγραμμάτων στήριξης και ανάπτυξης για νέους, γυναίκες, ανέργους, άτομα τρίτης ηλικίας).
Ένα σημαντικό ζήτημα με προεκτάσεις στην τοπική οικονομία και κοινωνία, είναι το θέμα της παραμονής του Τμήματος της Νοσηλευτικής στη Σπάρτη, καθώς και η ενίσχυση των υπόλοιπων Πανεπιστημιακών Σχολών της. Η απόφαση για τη μεταφορά της Νοσηλευτικής στην Τρίπολη βαρύνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υπαγορεύεται από προσωπικές, κομματικές, συντεχνιακές και πολιτικές επιδιώξεις, χωρίς μελέτη και πρόγραμμα. Η Νοσηλευτική, όχι μόνο πρέπει να παραμείνει στη Σπάρτη αλλά είναι ανάγκη να ενισχυθεί από τη μεταφορά – με επιστημονικά κριτήρια – άλλων Τμημάτων όπως Λογοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Οδοντοτεχνίας, κλπ., εφόσον ενταχθούν στη Σχολή Επιστημών Υγείας που θα εδρεύει στη Σπάρτη. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει και εκείνη να πάρει καθαρή θέση για το μείζον πρόβλημα που προέκυψε. Η σιωπή των εκπροσώπων της δεν δημιουργεί μόνο αναπάντητα ερωτηματικά. Τους καθιστά στην ουσία και συνένοχους.
Η στήριξη αγροτών – κτηνοτρόφων – μελισσοκόμων – αλιέων και η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής είναι έννοιες αυτονόητες σε ένα νομό που στηρίζει την οικονομία του κατά κύριο λόγο σ’ αυτούς τους τομείς. Η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού (αγροτουρισμού, θρησκευτικού, πολιτιστικού, αθλητικού, κ.ά.) θα δώσει ώθηση σε έναν ακόμα πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας.
Περαιτέρω δράσεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του νομού Λακωνίας αφορούν: στο αεροδρόμιο Σπάρτης, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, στην ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην προσέλκυση επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, στην εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων, στην πράσινη ανάπτυξη.
Η προαγωγή του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, με ενέργειες όπως η ολοκλήρωση των διαδικασιών λειτουργίας του Μουσείου της Σπάρτης, η σύνδεση και η ανάδειξη-προβολή των αρχαιολογικών χώρων και των βυζαντινών μνημείων, η διεκδίκηση και η διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων, επίσης θα φέρουν θετικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα.
Όλα αυτά βέβαια, προϋποθέτουν τον εκσυγχρονισμό των διοικητικών υπηρεσιών του νομού, με έμφαση στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η ανάπτυξη του τόπου μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός συνδυασμού ρεαλιστικών πολιτικών, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των ημερών. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ο μόνος πολιτικός χώρος που πείθει τους πολίτες ότι το είδος της δημοκρατίας που πρεσβεύει η κεντροαριστερά αποτελεί μονόδρομο για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι το στοίχημα των εκλογών και η δημοκρατική παράταξη επιβάλλεται να το κερδίσει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, για το καλό του τόπου.

*Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι πρώην υπουργός, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και υπ. βουλευτής Λακωνίας με το Κίνημα Αλλαγής.

 

Social Media
Πολιτικό Γραφείο Σπάρτη

Κων/νου Παλαιολόγου 43, Σπάρτη
Τηλ: 2731081500, 2731083000
Φαξ. 2731081502

Email: grigorakos@parliament.gr
Ιστοσελίδα: www.grigorakos.gr
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτική ηλεκτρονική επικοινωνία, μπορείτε να ζητήσετε τη διαγραφή σας από τη λίστα παραληπτών, αποστέλλoντας μήνυμα με αίτημα διαγραφής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: grigorakos@parliament.gr