Η αστυνομοκρατία και η βία δεν έχουν θέση στα Πανεπιστήμια.

0
147

Να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες κακοποιημένοι φοιτητές

Ο νόμος 4777, που «προστατεύει» την ακαδημαϊκή ελευθερία και «αναβαθμίζει» το ακαδημαϊκό περιβάλλον κατά τον ορθόδοξο νεοφιλελευθερισμό, λειτουργεί  ήδη ως εμβρυουλκός της αστυνομικής βίας και ενός ανεξέλεγκτου συντηρητικού φονταμενταλισμού σε ένα ιστορικό Πανεπιστήμιο μας,  στο ΑΠΘ.

Μια ειρηνική πολιτική διαμαρτυρία φοιτητικών συλλόγων για να ανοίξουν οι κλειστές εδώ και ένα χρόνο σχολές αλλά και έναντι του νόμου για αστυνομοκρατούμενα ΑΕΙ, αντιμετωπίσθηκε με βίαιη επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της ΕΛΑΣ, συλλήψεις και κακοποίηση φοιτητών και φοιτητριών.

 Αποδεικνύεται πως η μόνη μέριμνα των εμπνευστών του νόμου δεν είναι η αποτελεί αντιμετώπιση ποινικών αδικημάτων αλλά η βίαιη επιβολή σιωπητηρίου σε κάθε φωνή που δεν είναι ομόηχη με τον καθεστωτικό συντηρητικό λόγο.

Για τα σημερινά γεγονότα πραγματικής βίας βαρύτατη ευθύνη φέρει και ο Πρύτανης του ΑΠΘ, αρνούμενος εδώ και μέρες το διάλογο με  τους συλλόγους για το αίτημα τους να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια, επικαλούμενος ωστόσο τη προστασίατης «ελευθερίας στη διδασκαλία» σε ένα κλειστό Πανεπιστήμιο.

Η συλλήψεις, οι βαρβαρότητες και η κακοποίηση των φοιτητών και φοιτητριών αποδεικνύουν πως ο πραγματικός κίνδυνος για τη Πανεπιστημιακή ζωή είναι η συρρίκνωση της Δημοκρατίας στα όρια του πολιτικού αυταρχισμού και της ένστολης καταστολής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλεί κάθε αριστερό προοδευτικό πολίτη να σταθεί αλληλέγγυος στον δημοκρατικό αγώνα των φοιτητικών συλλόγων, της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων φοιτητών φοιτητριών – και του γραμματέα της Ν.ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονικής – ενώ οι υπεύθυνοι της αστυνομικής βαρβαρότητας δεν πρέπει να παραμείνουν ατιμώρητοι.

Υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία μας χωρίς όρους, προϋποθέσεις και υποσημειώσεις με κάθε μορφή δημοκρατικού συλλογικού αγώνα.