Επίσκεψη Αραχωβίτη στην Κρήτη

0
274

Συνάντηση των κ.κ. Αραχωβίτη και Πολάκη
για τις καταστροφές από την πρόσφατη θεομηνία στην Κρήτη

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, συναντήθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, προκειμένου να συζητήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία για την αποζημίωση και στήριξη του εισοδήματος και της παραγωγής στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, που επλήγη σφοδρότατα από την πρόσφατη θεομηνία.

 

Ο κ. Αραχωβίτης, ενόψει της αυριανής επιτόπιας επίσκεψης στα Χανιά, δήλωσε ότι θα συνοδεύεται από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής. Ενημέρωσε τον κ. Πολάκη ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και με τους υπόλοιπους βουλευτές του νομού, Γιώργο Σταθάκη, Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη και ότι ήδη γίνονται εκτιμήσεις ζημιών από τον Οργανισμό, ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη στήριξη της φυτικής και ζωικής παραγωγής, καθώς και την αποκατάσταση των υποδομών, έτσι ώστε ο αγροτικός κόσμος της περιοχής να μπορέσει να συνεχίσει τη δραστηριότητά του.» Πρόσθεσε δε ότι «αναλυτικά το ποια εργαλεία θα αξιοποιηθούν κατά περίπτωση θα τα ανακοινώσουμε αύριο».

 

Από την πλευρά του, ο κ. Πολάκης τόνισε ότι «φέτος δεν είχαμε μία, αλλά τρεις καταστροφές στα Χανιά, με σκληρότερη και πιο καταστροφική την τελευταία. Υπάρχει απώλεια εδαφών, φυτικού κεφαλαίου, δέντρων, υποδομών, αντλιοστασίων, αρδευτικών δικτύων, μηχανημάτων, σταυλικών εγκαταστάσεων, σε μεγάλη έκταση του νομού, με καρδιά τον Πλατανιά, αλλά και στην Κίσσαμο, στα Σφακιά, στο Σέλινο και στον Αποκόρωνα. Έχουν χαθεί πρόβατα, που τα ‘χει πάρει ο ποταμός ή τα έχει πλακώσει η λάσπη.

Καταστράφηκαν σε μεγάλη έκταση δημόσιες υποδομές και είχαμε μία πολύ γρήγορη αντίδραση συνολικά και σαν αντίδραση και σαν περιφέρεια στο να αποκαταστήσουμε κατ’ αρχήν την πρόσβαση. Έχουν χαλάσει αγροτικοί δρόμοι στους οποίους θα πρέπει να παρέμβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.»

Τέλος, διαβεβαίωσε «την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξουμε σοβαρά και άμεσα και γρήγορα όλη την παραγωγή της περιοχής».

Πρόγραμμα επίσκεψης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων στην Κρήτη

Την Κρήτη θα επισκεφτεί αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη 5 και 6 Μαρτίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης. Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

 

Τρίτη 5 Μαρτίου

 

9.30 π.μ. Σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, βουλευτές, δημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες. Μετά το πέρας της σύσκεψης θα γίνουν δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.

 

12 μ.μ. Αναχώρηση για αυτοψία σε πληγείσες περιοχές κατά μήκος των όχθεων και των παραποτάμων του ποταμού Κερίτη και Ταυρωνίτη (Φουρνές, Σκινές. Μεσκλά., Ταυρωνίτης, Συρίλι, Ντερές, Παλαιά Ρούματα).

 

7 μ.μ. Σύσκεψη στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων για το αβοκάντο και τις νέες καλλιέργειες.

 

Τετάρτη 6 Μαρτίου

 

8.30 π.μ. Συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιόνη στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

 

11 π.μ. Επίσκεψη σε τοπικές επιχειρήσεις του πρώην δήμου Τεμένους της Π.Ε. Ηρακλείου.

 

5 μ.μ. Σύσκεψη με τη Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Προφήτη Ηλία.

 

6 μ.μ. Σύσκεψη με τοπικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες στο Πολιτιστικό Κέντρο του Προφήτη Ηλία με θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση.