Δηλώσεις Δαβάκη και Κρητικού για τους δασικούς χάρτες

0
161

Δαβάκης: Λύνονται ένα – ένα τα προβλήματα των δασικών χαρτών!
Σχετικά με την ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τροπολογίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ρυθμίζονται προβλήματα που έχουν ανακύψει από τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών σχετικά με την ιδιοκτησία του Δημοσίου σε μια σειρά από περιοχές της χώρας, όπως η Μάνη, ο Θανάσης Δαβάκης δήλωσε:
Χθες βράδυ μετά την ολοήμερη συνεδρίαση για τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, ψηφίσαμε και την τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται προβλήματα που έχουν ανακύψει από τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών σχετικά με την ιδιοκτησία του Δημοσίου σε μια σειρά από περιοχές της χώρας, όπως η Μάνη.
Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει πως για τις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο της κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου επί δασών και δασικών εκτάσεων, όπως η Μάνη, το ελληνικό Δημόσιο δεν θα ασκεί ένδικα μέσα κατά αποφάσεων του κτηματολογικού δικαστή με τις οποίες αναγνωρίζεται η κυριότητα ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα ιδιωτών ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου σε αυτές τις εκτάσεις, εφόσον δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του. Επίσης η διάταξη αναφέρει ότι τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που εκδόθηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και αναφέρονται στις παραπάνω εκτάσεις, ανακαλούνται από τότε που εκδόθηκαν.
Παράλληλα, στις ίδιες περιοχές αναγνωρίζονται στους ιδιώτες συμβόλαια ή τίτλοι ιδιοκτησίας 20ετίας, ακόμη και αν έχουν μεταγραφεί στο ενδιάμεσο.

Νεοκλής Κρητικός: «Η νέα τροπολογία του ΥΠΕΝ επιλύει προβλήματα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς χιλιάδων συμπολιτών μας»

Η νέα τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτελεί μία σπουδαία εξέλιξη για την επίλυση πολλών προβλημάτων, που δημιουργήθηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Με αυτήν επιλύονται πολλά προβλήματα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ προστατεύονται πολλές ιδιοκτησίες συμπολιτών μας
Συγκεκριμένα:
Το Δημόσιο υποχρεούται μετά την ισχύ της παρούσας τροπολογίας να αποδεικνύει αυτό την κυριότητα του στις διεκδικούμενες εκτάσεις και ΟΧΙ οι ιδιοκτήτες (ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα), οι οποίοι έχουν τίτλους και νομιμοποιητικά έγγραφα μέχρι την 1η Ιουλίου 2001 και νωρίτερα. Με αυτόν τρόπο ΣΤΑΜΑΤΑ η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ χιλιάδων συμπολιτών μας.
Διαχωρίζονται οι δασικές και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις
Απεμπλέκεται η διαδικασία αναγνώρισης από τα πολιτικά δικαστήρια.
Ο κ.Κρητικός δήλωσε για την εξέλειξη αυτή: «Όντως η διαδικασία της ανάρτησης των δασικών χαρτών δημιούργησε προβλήματα και δημοσίως είχαμε υποσχεθεί ότι θα δώσουμε λύση, έτσι ώστε να πάψει η ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας. Αυτή η τροπολογία είναι ένα ακόμη βήμα στη σωστή κατεύθυνση! Προχωράμε!»