Δαβάκης: Συναντήσεις με Σταϊκούρα και Αυγενάκη για τα έργα και τις επιδοτήσεις στην Λακωνία

0
91

Συνάντηση Σταϊκούρα -Δαβάκη για τα έργα της Λακωνίας

Συνάντηση εργασίας είχε πρόσφατα ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τρινάσου Γιώργος Μπουφίδης με τον ταμία Γιάννη Τσιμπίδη.

Μετά την σύσκεψη αυτή ο Λάκωνας βουλευτής δήλωσε:

Συναντήθηκα πρόσφατα με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα, όπου σε σύσκεψη με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες συζητήσαμε για τα δυο υδραυλικά έργα της Λακωνίας, του φράγματος της Κελεφίνας και του κλειστού αρδευτικού δικτύου Τρινάσου, όπως επίσης και για τις μελέτες της Ε.Ο. Σπάρτης-Γυθείου και της παράκαμψης της Σκάλας και του Βλαχιώτη.
Μαζί μου ήταν και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τρινάσου Γιώργος Μπουφίδης και ο ταμίας Γιάννης Τσιμπίδης, οι οποίοι περιέγραψαν στον υπουργό την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της ταχύτερης υλοποίησης του έργου.
Ειδικότερα :
Για το δίκτυο Τρινάσου ενημερωθήκαμε, ότι έχουμε φτάσει πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της μελέτης και συγκεκριμένα βρισκόμαστε στη φάση έγκρισης των τευχών δημοπράτησης, ενώ εκκρεμεί ακόμη η τεχνικοοικονομική μελέτη. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 53.000.000€+ΦΠΑ και αναμένουμε την σχετική πρόσκληση από το Π.Α.Α. 2021-2027 ,προκειμένου να ενταχθεί το έργο. Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υποδομών η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου 2 μήνες.
Όσον αφορά την πορεία του διαγωνισμού του Φράγματος της Κελεφίνας, η διαγωνιστική διαδικασία προχωρεί κανονικά, έχουν ανοιχτεί οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές και στο άμεσο διάστημα θα ανακηρυχτεί ο μειοδότης. Ακολούθως θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο .
Στη συνέχεια έθεσα στον υπουργό το πρόβλημα της καθυστέρησης υλοποίησης της μελέτης της βελτίωσης (16χλμ)της Ε.Ο. Σπάρτης -Γυθείου, ώστε να έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 14 παρατάσεις…
Ο υπουργός έδωσε εντολή στον αρμόδιο γενικό διευθυντή να διερευνήσει που ακριβώς έχει σταματήσει η διαδικασία και για ποιο λόγο, ενώ ενημερώθηκα ότι το 2020 τέθηκαν νεότερες οδηγίες για τη συμπλήρωση των μελετών σύμφωνα με το αρθ.28 του Ν.4412, γεγονός που έχει επιφέρει πρόσθετη καθυστέρηση. Ο υπουργός κατανόησε την αναγκαιότητα να επισπευσθεί η ολοκλήρωση της μελέτης σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα είμαστε σε συνεχή επαφή για την ταχεία υλοποίηση της μελέτης.
Τέλος, αναφέρθηκα και στην παράκαμψη των οικισμών Σκάλας-Βλαχιώτη και συγκεκριμένα στην υπόσχεση πολύ καιρό πριν για μια μελέτη που επρόκειτο να εκπονηθεί από τον Παραχωρησιούχο στο πλαίσιο εκπόνησης μελετών αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων. Ο υπουργός δεσμεύθηκε να μου δώσει οριστική απάντηση για το θέμα αυτό. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει μελέτη για την παράκαμψη Βλαχιώτη, ενώ έχει δεσμευτεί και για μελέτη για την παράκαμψη της Σκάλας.

Συνάντηση Αυγενάκη-Δαβάκη για τα προβλήματα στις επιδοτήσεις.

Συνάντηση εργασίας είχε πρόσφατα ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Μετά την συνάντηση ο Λάκωνας βουλευτής δήλωσε:

Η καταβολή μειωμένων επιδοτήσεων στους αγρότες κατά την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης στις 27/10/23, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες, ήταν το βασικό ζήτημα στη συνάντησή μου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ζήτησα την παρέμβασή του ώστε στην επόμενη και καθοριστική πληρωμή του Δεκεμβρίου, η οποία θα περιλαμβάνει και την πληρωμή των οικολογικών σχημάτων, να μην συμβούν τα ίδια πράγματα.
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι έχουν γίνει λάθη, παραλείψεις και αστοχίες στη συγκεκριμένη πληρωμή και για το λόγο αυτό μου ανέφερε ότι ζήτησε την παραίτηση της Διοίκησης. Στόχος του είπε, είναι να οργανώσει και να εκσυγχρονίσει άμεσα το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και υγιή Οργανισμό για την έγκαιρη και διαφανή καταβολή ενισχύσεων.
Στη συνέχεια συζητήσαμε για τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ και του έθεσα το θέμα του εκσυγχρονισμού του Κανονισμού του και την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα αναφέρθηκα και στη διαδικασία αποζημιώσεων μέσω της κρατικής αρωγής και ζήτησα τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Τον ενημέρωσα για τα προβλήματα που υπάρχουν στις αποζημιώσεις μέσω κρατικής αρωγής για τους πυρόπληκτους του 2021 στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, καθώς και για την καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων μέσω ΚΟΕ για τους Λάκωνες παραγωγούς που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το 2020.
Ο υπουργός μου ανέφερε ότι η αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ έχει δρομολογηθεί με την συμπερίληψη σε αυτόν περισσοτέρων ζημιογόνων αιτίων ενώ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις για το θέμα αυτό.
Τέλος, αναφέρθηκα στην ανάγκη στήριξης των καλλιεργητών κάστανου, διότι οι κακές κλιματολογικές συνθήκες μείωσαν δραματικά την παραγωγή, πράγμα που συμβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Με ενημέρωσε ότι θα το εξετάσει.