Δήμος Σπάρτης: Παραιτήσεις και απαντήσεις

0
217

Η επιστολή του κ. Αργειτάκου αναφέρει τα εξής:

κ.κ. Δήμαρχε και Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

Η παρούσα Δημοτική Αρχή, παρά τις περί του αντιθέτου πομπώδεις εξαγγελίες, για συμμετοχική δημοκρατία, αιρετών και πολιτών, στα συλλογικά όργανα και τις επιτροπές του Δήμου μας, μετά από 15 μήνες θητείας, πέταξε το προσωπείο και αποκάλυψε το πραγματικό της πρόσωπο.

Όλες οι διαδικασίες διαβούλευσης, διαλόγου και λειτουργίας των συλλογικών οργάνων έχουν καταστεί ανεπιθύμητες από τη Δημοτική Αρχή, αφού, κατά τα λεγόμενα του κ. Δημάρχου, μόνον όσοι υποστηρίζουν αναφανδών τις επιλογές της, χειροκροτώντας το δήθεν «θεάρεστο» έργο(;) της, επιθυμούν την πρόοδο του Δήμου μας, καθιστώντας άπαντες φέροντες αντίθετη ή απλώς διαφορετική γνώμη, ως δήθεν στρατευμένους, οι οποίοι τάχα «…ψάχνουν να βρουν προβλήματα στις λύσεις….. Άλλωστε, κατά τα ανωτέρω, η διαπίστωση αυτή είναι προφανής αφού όλοι μας βιώνουμε καθημερινά την «αρτιότητα. των λύσεών που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή!

Βεβαίως, αυτή η κατάσταση ισχύει εδώ και αρκετούς μήνες, στο μέγιστο βαθμό, και για τις Επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου, προεξαρχούσης δε της πιο πρόσφατης μεθόδευσης της Δημοτικής Αρχής, σε συνεργασία με τη παράταξη του κ. Βαλιώτη, αναφορικά με τη νεοσυσταθείσα επιτροπή «Προγραμματισμού & Παρακολούθησης Τεχνικών Έργων».

Πιο συγκεκριμένα:
Την Κυριακή 01.11.2020 έλαβε χώρα σύσκεψη (με τηλεδιάσκεψη) στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Δούκας, Μοιράγιας, Βαλιώτης, Αντιδήμαρχοι, ειδικοί συνεργάτες, υπηρεσιακοί παράγοντες και οι ιδιώτες μελετητές, στην οποία συζητήθηκε η ανάπλαση της οδού Κ. Παλαιολόγου.

Την Δευτέρα 02.11.2020 κληθήκαμε σε συνάντηση για το ίδιο θέμα, η οποία αναβλήθηκε για την επομένη ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η παρουσία του κ. Δημάρχου.

Την Τρίτη 03.11.2020 (τελώντας πάντα σε πλήρη άγνοια για το ότι ήδη είχε λάβει χώρα η τηλεδιάσκεψη της Κυριακής), η παράταξή μας παρέστη στη συνάντηση εκπροσωπούμενη από τον επικεφαλής και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Νίκο Τσούκλερη, όπου με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο κ. Δήμαρχος, αλλά και οι μελετητές, ήταν και πάλι απόντες. Ως εκ τούτου αποχωρήσαμε, καθώς θεωρούμε πως για να διαβουλευτούμε γόνιμα επί ενός θέματος μείζονος σημασίας, όπως η ανάπλαση της οδού Κ. Παλαιολόγου, είναι απαραίτητη η παρουσία του κ. Δημάρχου και των μελετητών.

Την Τετάρτη 04.11.2020 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο και παρά ταύτα, ουδείς μας ενημέρωσε για κάποια νέα συνάντηση ή γενικώς για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα.

Την Πέμπτη 05.11.2020 έλαβε χώρα νέα σύσκεψη παρουσία των κ.κ. Δούκα, Βαλιώτη, Μοιράγια και λοιπών συμμετεχόντων για το ίδιο θέμα, χωρίς και πάλι να κληθούμε.

Το απόγευμα της ιδίας, για πρώτη φορά λάβαμε γνώση μέσω δελτίου τύπου αναρτηθέντος στην ιστοσελίδα του Δήμου, ότι στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής 01.11.2020 παρουσιάστηκαν τα προσχέδιαν που αφορούν στην ανάπλαση του Βόρειου & Νότιου τμήματος της οδού Κ. Παλαιολόγου, τα οποία, εν συνεχεία προωθήθηκαν για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Τα ανωτέρω περιγραφέντα αποτελούν απλώς ένα παράδειγμα, της ποιότητας των μεθοδεύσεων της Δημοτικής Αρχής.

Δυστυχώς, οι πρακτικές αυτές δε θα μπορούσαν, παρά να επιφέρουν την αντίδρασή μας. Η παράταξή μας δε θα παράσχει το μανδύα της δημοκρατικότητας, της δήθεν συνευθύνης ή την επιθυμητή από τη Δημοτική Αρχή συνενοχή, στα αποτελέσματα του χάους το οποίο δημιουργήσατε και του οποίου ηγείστε, ούτε βεβαίως θα συνηγορήσουμε στη «θεσμοθέτηση» της νέας-πρωτότυπης θέσης του «Ανεύθυνου Δημάρχου».

Με την παρούσα σας γνωστοποιούμε ότι, πλέον η παράταξή μας, «Ενωμένοι Πολίτες Δήμου Σπάρτης» με ομόφωνη απόφαση των Δημοτικών Συμβούλων της, αποσύρει τα μέλη της από όλες τις Επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου, σεβόμενοι τους εαυτούς μας, αλλά πρωτίστως τους πολίτες του Δήμου Σπάρτης, αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε διακοσμητικές επιτροπές και ως επικυρωτές προειλημμένων, και σε πολλές περιπτώσεις λανθασμένων, αποφάσεων.

Ο Δήμος Σπάρτης έχει ανάγκη μία άλλη πολιτική, μία πολιτική αλήθειας και ουσίας, η οποία θα ανοίγει δρόμους και προοπτικές. Εμείς από πλευράς μας, θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, πάντα με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των συμπολιτών μας.

Σταύρος Αργειτάκος
«Ενωμένοι Πολίτες Δήμου Σπάρτης»

Σε όλα τα παραπάνω απάντηση έδωσε ο Δήμαρχος Σπάρτης στη επιστολή που ακολουθεί:

Αγαπητέ κ. Αργειτάκο, 

(*απαντάω και σε όσους έχετε εσείς βάλει στον πίνακα αποδεκτών, μιας και εγώ έλαβα την Επιστολή σας ταυτόχρονα με τα ΜΜΕ!)

Με έκπληξη διάβασα την παρακάτω Επιστολή σας!

Δεν θα κάνω φυσικά παράθεση εδώ όλων των ενεργειών που έχουμε κάνει τους τελευταίους 14 μήνες για περισσότερη συνεργασία, συμμετοχικότητα και συναινετικότητα – τις γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τα αυτοδιοικητικά, και εσείς προσωπικά άλλωστε!

Απλά να ζητήσω κάποιες διευκρινήσεις:

1. Οι ομαδικές παραιτήσεις ισχύουν και για την Επιτροπή Παρακολούθησης των Τεχνικών Έργων;

• Το ρωτάω αυτό, γιατί μόλις πριν δέκα μέρες περίπου, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, και η πλειοψηφία της δική σας Παράταξης υπερψήφισε τις σχετικές εισηγήσεις για τη σύσταση και λειτουργία αυτής της ειδικής Επιτροπής, και μάλιστα αφού άμεσα αποδέχθηκα άνευ όρων σχετική ‘τροπολογία’ της δικής σας Παράταξης που υπέβαλε ο κ. Καρμοίρης!!

2. Οι Πρόεδροι των Επιτροπών που πρόσκεινται στη δική σας Παράταξη θα κάνουν τον πλήρη Απολογισμό του Έργου τους στην Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως έχω ζητήσει;

•Ή επ’ ευκαιρία της παραίτησης τους θα αποφύγουν τον απολογισμό; 

3. Έχετε ζητήσει και τις παραιτήσεις και όσων άλλων μελών των Επιτροπών πρόσκεινται στη δική σας Παράταξη, ή μόνον όσων είναι Δημοτικοί σας Σύμβουλοι (‘αιρετοί’);

4. Το ίδιο επιχείρημα περί αδυναμίας συνεννόησης με την Δημοτική μας Αρχή, ισχύει και για τα 5 ‘Νομικά Πρόσωπα’, ή σε αυτά υπάρχει συνεννόηση;

Να περιμένουμε και τις παραιτήσεις όσων Μέλων πρόσκεινται στη δική σας Παράταξης από τα Νομικά Πρόσωπα;

5. Το ίδιο επιχείρημα περί αδυναμίας συνεννόησης, ισχύει και με τις 3 ad hoc ομάδες εργασίας τις οποίες συντονίζουν (και ηγούνται) Σύμβουλοι προερχόμενοι από τη δική σας Παράταξη, ή εκεί υπάρχει συνεννόηση;

Και εννοώ τις Ομάδες Εργασίας για την

•ΟΧΕ Ταϋγέτου

•Ανάπλαση του Ευρώτα

•Ανάπλαση του Χώρου γύρω από το Άγαλμα του Λεωνίδα

Το ότι και στις 3 αυτές Ομάδες ‘προεδρεύουν‘ Δημοτικοί Σύμβουλοι που προέρχονται από τη δική σας παράταξη, δείχνει και αυτό την έλλειψη από μέρους μας διάθεση για συνεργασία και συναίνεση;

Θα ήταν πολύ χρήσιμο άμεσα όλοι να ενημερωθούμε για τις προθέσεις και αποφάσεις σας για όλα τα παραπάνω.

Πολλούς Χαιρετισμούς,

-Πέτρος Γ. Δούκας

Δήμαρχος Σπάρτης