Αρκαδία: Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε τις καλλιέργειες

0
44

Την επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να επουλωθούν το συντομότερο δυνατό οι πληγές που άφησαν σε περιοχές του νομού Αρκαδίας η σφοδρή χαλαζόπτωση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που σημειώθηκαν την Κυριακή 25 Ιουνίου, ζήτησαν με επιστολές τους τόσο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής, όσο και ο βουλευτής Αρκαδίας κ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από τους υπευθύνους του ΕΛΓΑ, τη Γενική Διευθύντρια κα Χρυσούλα Γάσπαρη και τον Διευθυντή Ασφάλισης & Ενισχύσεων κ. Σταύρο Καουκάκη.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Τρουπής, ανταποκρινόμενος στα δεκάδες τηλέφωνα που δέχτηκε, ενήργησε ταχύτατα με σκοπό την άμεση αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, μετά το ισχυρό φαινόμενο που έπληξε τις περιοχές, ζητώντας να επισκεφθεί άμεσα κλιμάκιο τις πληγείσες καλλιέργειες.

Η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμοι,

Μετά τις χθεσινές (25/6/2023) ισχυρές χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν σε εκτεταμένες περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτητων Μαντινείας και Λεβιδίου σας ενημερώνουμε ότι το φαινόμενο αυτό είχε ως συνέπεια να προκληθούν σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες, που η έκτασή τους αυτή τη στιγμή είναι απροσδιόριστη.

Ζητούμε την άμεση αντίδρασή σας, προκειμένου να έλθουν κλιμάκια του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές των εν λόγω ενοτήτων ώστε να καταγραφούν οι καταστροφές που σημειώθηκαν και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις προς τους πληγέντες.

Με δεδομένες τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πρωτογενής παραγωγή στην Αρκαδία, συνεπεία αλλεπάλληλων πληγμάτων, η άμεση αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, ακόμα και αυτών που αναμένονται, είναι παραπάνω από επείγουσα.

Η στήριξη των αγροτών είναι επιτακτική και είμαστε σίγουροι πως ως Οργανισμός θα ανταποκριθείτε, για ακόμη μία φορά, ταχύτατα.

Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ

Η επιστολή κοινοποιήθηκε:

ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, κ. Παναγιώτη Νίκα

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: κ. Κώστα Βλάση, κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, κ. Γιώργο Παπαηλιού

ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, κ. Κώστα Τζιούμη,

ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΥΠ/ΤΟΣ ΕΛΓΑ, κ. Ιωάννη Ασσιούρα

Άμεση παρέμβαση Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στον ΕΛΓΑ

Επίσης, επιστολή στους αρμοδίους έστειλε ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με αφορμή τις ζημιές που έχουν σημειωθεί, σε καλλιέργειες και δένδρα, μετά την ισχυρή βροχόπτωση και το χαλάζι, που έπεσε, σε Μαντινεία, Λεβίδι και Κανδήλα Αρκαδίας.

Όπως αναφέρει η επιστολή, φαίνεται να έχει γίνει σοβαρή καταστροφή στο κριθάρι, στη ντομάτα και στα οπωροκηπευτικά που καλλιεργούνται στην περιοχή.

Ο βουλευτής, είχε στείλε επιστολή και προ λίγων ημερών, με αφορμή τις βροχές εκείνου του διαστήματος, ζητώντας να προχωρήσουν οι σχετικές αποζημιώσεις.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, καλεί τον ΕΛΓΑ, όπως προβεί άμεσα σε αναγγελία ζημιών και όπως προχωρήσουν γρήγορα οι αιτήσεις, οι εκτιμήσεις και οι εκδώσεις αποζημιώσεων για τους πληγέντες παραγωγούς.