Αραχωβίτης: Οι επιδοτήσεις με βάση τις ανάγκες κάθε καλλιέργειας

0
279

Υπέρ της καταβολής επιδοτήσεων με βάση τις ανάγκες κάθε καλλιέργειας, μακριά από τη λογική καταβολής «μισθού» σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τάσσεται για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2021, ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Agricola» της Καθημερινής.

Ο κ. Αραχωβίτης προαναγγέλλει εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά γάλακτος-τυριού («πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν», σημειώνει), επιτάχυνση της πορείας υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ μέσω της συμμετοχής του Δημοσίου και παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής με αιχμή την ενέργεια και την εργασία.

Για τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ επισημαίνει ότι θα γίνουν αισθητές στην τσέπη των παραγωγών από τον Ιανουάριο του 2019.

« Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος του παραγωγού αγρότη θα προέλθει σε πρώτη φάση από την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών βαρών. Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεδιπλωθεί το σχέδιό μας για ενίσχυση της εξωστρέφειας όσον αφορά την εξωτερική αγορά, αλλά και για εντατικοποίηση των ελέγχων για την προστασία της εσωτερικής αγοράς και των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Αυτά θα επιφέρουν ένα έμμεσο και μεσοπρόθεσμο θετικό αποτέλεσμα στο αγροτικό εισόδημα και θα γίνουν αντιληπτά από τον Γενάρη του 2019.

Όσον αφορά την εργασία έχουμε ήδη επιλύσει ένα μέρος των προβλημάτων και προχωράμε σε περαιτέρω επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει σε σχέση με τους εργάτες γης σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας, Εξωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αντίστοιχα, στον τομέα της ενέργειας, όπως ανακοίνωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, στη Θεσσαλονίκη ξεκινάμε πρωτοβουλίες όπως η σύνδεση των θερμοκηπίων με το δίκτυο φυσικού αερίου. Είναι σαφές ότι οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα. Βασικό στοιχείο, όμως, της στρατηγικής μας θα είναι η άμεση και αποτελεσματική συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ο Οικονομικών, το Εργασίας και το Ενέργειας.

Το επόμενο διάστημα θα προβούμε σε κινήσεις στήριξης της ποιμενικής κτηνοτροφίας και ταυτόχρονα θα εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους στην αγορά του γάλακτος και του τυριού. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν πλέον για κανέναν. Οι εξαγωγές πάνε καλύτερα, αποθέματα δεν υπάρχουν. Ηδη έθεσα το θέμα των εμπορικών συναλλαγών στον Βούλγαρο υπουργό Γεωργίας κ. Porodzanov κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο μου. Συμφωνήσαμε στην πιο στενή συνεργασία των αρχών των χωρών μας στην κατεύθυνση αυτή.

– Συνοπτικά, ποια είναι η θέση σας για τη νέα ΚΑΠ; Δεν συμφωνούμε με την ενιαία στρεμματική ενίσχυση σε όλους όσοι καλλιεργούν, γιατί κάθε καλλιέργεια έχει διαφορετικές ανάγκες στήριξης και, περισσότερο από όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό στην Ελλάδα και στη Νότια Ευρώπη, λόγω της μεγάλης διαφοροποίησης της αγροτικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν είμαστε της λογικής καταβολής «μισθού» στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους.

Σχετικά με τη σύγκλιση των δικαιωμάτων ενίσχυσης, βρισκόμαστε στο στάδιο της επεξεργασίας ενός σχεδίου το οποίο θα εξετάζει τι είναι καλύτερο να γίνει τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Προχωράμε με πολύ προσεκτικά βήματα, ώστε να μη δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα από όσα θα επιλύσουμε με μια ενδεχόμενη σύγκλιση. Άλλωστε μπαίνουμε ήδη στο 5ο έτος της τρέχουσας ΚΑΠ.

-Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει ένας δημόσιος οργανισμός ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής αλληλέγγυου χαρακτήρα. Το Δημόσιο θα συνεισφέρει στον προϋπολογισμό του οργανισμού, καθώς στη μεταμνημονιακή περίοδο θα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα τέτοιων χρηματοδοτικών παρεμβάσεων. Φέτος, για άλλη μία χρονιά απαιτείται η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εκταμίευση του συνόλου των αποζημιώσεων που αντιστοιχούν στις ζημιές του 2017.

Επεξεργαζόμαστε έναν νέο, σύγχρονο κανονισμό ασφάλισης και, όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα τον δημοσιοποιήσουμε για να διαβουλευτούμε με τις παραγωγικές δυνάμεις. Εξάλλου, όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού.