Αδυναμίες του συστήματος και αδράνεια του ΟΠΕΚΕΠΕ άφησε απλήρωτους αγρότες

0
54

Τις τεράστιες αδυναμίες της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣΔΕ, την αδράνεια του ΟΠΕΚΕΠΕ και την απουσία διασταυρωτικών ελέγχων, ανέδειξε η τελευταία ετήσια πληρωμή άμεσων ενισχύσεων, γνωστή ως προκαταβολή του τσκεκ, πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε και σε συνάντηση που είχε στα μέσα της εβδομάδας ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας, με τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρη Μελά.

Επί της ουσίας, ο κ. Κέλλας μετέφερε στον υπουργό και τους επιτελείς του Οργανισμού Πληρωμών την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου και ιδίως των κτηνοτρόφων, για τις «τεχνικές αδυναμίες» του συστήματος που είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν απλήρωτοι ή να εισπράξουν πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται, ακόμα και με βάση την τελευταία ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια.

Η αίσθηση που διαμορφώνεται όσο περνούν οι μέρες από την τελευταία πληρωμή, είναι ότι, εκτός από τις αλλαγές που επέφερε η ΚΥΑ και οι οποίες περικόπτουν σχεδόν οριζόντια, τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων (π.χ. τα μικρά ζώα δικαιούνται το 1/3 της ενίσχυσης προηγούμενων ετών και η μείωση ζωικού κεφαλαίου επιφέρει μείωση δικαιωμάτων ακόμη κι αν η κατανομή βοσκότοπου είναι μικρότερη απ’ αυτή που αντιστοιχεί στο υπάρχον ζωικό κεφάλαιο), μεγάλο ζήτημα έχει ανακύψει και με τα ΑΤΑΚ και τα Ε9, πράγμα για το οποίο δεν ευθύνονται οι αγρότες.

Εάν υπήρχε υπευθυνότητα από την πλευρά των αρμόδιων αρχών, τότε τα θέματα αυτά θα ‘πρεπε να διορθωθούν με ειδικούς διασταυρωτικούς ελέγχους και διορθώσεις από το ίδιο το σύστημα, έτσι ώστε σε πολύ σύντομο χρόνο και όχι με την εκκαθάριση, να υπάρξει συμπληρωματική πληρωμή των δικαιούχων. Ωστόσο, η νωχελικότητα με την οποία χειρίζονται το θέμα αυτό ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι υποστηρικτικοί του μηχανισμοί κάνουν τα πράγματα δύσκολα και στέλνουν την «αποκατάσταση της βλάβης» στα Χριστούγεννα.

Αναλυτικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συναντήσεις του ο κ. Κέλλας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:ΕΠΙΛΥΟΝΤΑΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Συζήτηση για διεύρυνση των ωφελουμένων για το αγροτικό πετρέλαιο

Την επίλυση εκκρεμοτήτων με την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, βάσει βοσκοτόπων, ζήτησε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, και τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Δημήτρη Μελά.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, μετά από επικοινωνία που είχε με αγρότες και κτηνοτρόφους, ιδιαίτερα της επαρχίας Ελασσόνας, αλλά και ενημέρωση από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Ελασσόνας» Αθαν. Στούπα, μετέφερε στην ηγεσία του Υπ. ΑΑΤ, τα προβλήματα που προέκυψαν με την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα, αλλά και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων στους κτηνοτρόφους, βάσει βοσκοτόπων.

Επιπλέον, ο κ. Κέλλας, ζήτησε τη διεύρυνση των ωφελουμένων από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Πρωτοβουλία για το πετρέλαιο

Αναλυτικότερα, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, αφού χαιρέτησε την πρωθυπουργική εξαγγελία για τη διάθεση ποσού 50 εκατομμυρίων ευρώ για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου σε μέλη Συνεταιρισμών και Νέους Αγρότες, συζήτησε με τον κ. Λιβανό την δυνατότητα διεύρυνσης των ωφελουμένων.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Λαρισαίος πολιτικός, “δεν είναι δίκαιο να εφαρμοστεί το μέτρο για μια μερίδα μόνο αγροτών, ενώ ταυτόχρονα τίθεται και ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού”.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, συμφώνησε προς αυτή την κατεύθυνση, λαμβάνοντας πάντοτε υπ’ όψιν και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Λύση με τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια και τα δικαιώματα των βοσκοτόπων

Ακολούθως, ο κ. Κέλλας, αφού γνωστοποίησε σχετική επιστολή του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Ελασσόνας» Αθαν. Στούπα, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους παραγωγούς που δήλωσαν ιδιόκτητα αγροτεμάχια, αλλά λόγω μη ταυτοποίησης των στρεμμάτων που δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ με τις αντίστοιχα καταχωρημένες εκτάσεις στο Ε9 του παραγωγού, αυτά “μπλοκαρίστηκαν”, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να μην πληρωθούν.

Ακόμη, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, από την ΚΥΑ που εκδόθηκε τον Οκτώβριο, με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021, για την κατανομή βοσκοτόπων, που οδήγησε σε ορισμένες περιπτώσεις σε μείωση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων, αλλά και σε αυτά που ανέκυψαν με τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα.

Ο κ. Κέλλας ενημερώθηκε, ότι στις περιπτώσεις μη ταυτοποίησης εκτάσεων στα ιδιόκτητα αγροτεμάχια μεταξύ ΟΣΔΕ και Ε9, προέκυψαν εκκρεμότητες με τις πληρωμές των δικαιούχων. Όπου, δηλαδή, υπήρχε διαφορά πάνω από δύο στρέμματα, το σύστημα “μπλόκαρε” τις πληρωμές και δεν “επέτρεψε” να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Το πρόβλημα όμως, θα λυθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, αφού ήδη διεξάγονται διασταυρωτικοί έλεγχοι και θα ακολουθήσουν οι πληρωμές τον Δεκέμβριο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν, κυρίως, τις εκτάσεις που δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ.

Αναφορικά με την μεταβίβαση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα, διευκρινίστηκε ότι αυτή αντίκειται στο άρθρο 60 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία τεχνητών συνθηκών λήψης των ενισχύσεων.

Σχετικά με την ΚΥΑ για την κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε στην αδικία που βίωσαν κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δεν έλαβαν επιδοτήσεις, με βάση την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, επειδή το ζωικό τους κεφάλαιο μειώθηκε -νόμιμα- κι ας μην είχε παραβιαστεί το πλαφόν που ενεργοποιούσε δικαιώματα. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε, όπως, σε ελέγχους χωρίς ευρήματα, στους οποίους το πλήθος των ζώων αρκεί για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, η επιδότηση να δίνεται κανονικά. Το αίτημα του Λαρισαίου πολιτικού αντιμετωπίστηκε θετικά από την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ και αναμένεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να δρομολογήσουν τις σχετικές διαδικασίες.

Πηγή: http://www.agronews.gr/