Έως και 32 λεπτά πιάνουν οι Ναβαλίνες

0
45

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών βοήθησαν αισθητά την ποιότητα στις Ναβαλίνες, συνδράμοντας, ώστε το πορτοκάλι να πάρει το ιδανικό χρώμα. Ως εκ τούτου και με δεδομένη την πολύ υψηλή ζήτηση, οι τιμές έχουν φθάσει και τα 32 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό.

Σε ορισμένες βέβαια περιοχές της χώρας, όπως μας είπαν αγρότες, οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 22 λεπτά το κιλό, παρά την ζωηρή ζήτηση. Σημειωτέον ότι σε πολλές περιπτώσεις οι πρώτες Ναβαλίνες που κόβονται, είναι ακόμα πράσινες και καταλήγουν σε φούρνους για αποπρασινισμό, αλλά όπως μας είπαν παραγωγοί αυτό έχει κόστος και μειώνει το περιθώριο κέρδους τους.

Πιο συγκεκριμένα, τώρα, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αγίου Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange» «πριν από 5-6 ημέρες κόψαμε τις πρώτες Ναβαλίνες. Η ποιότητα είναι εκπληκτική και η γεύση αξεπέραστη φέτος. Οι τελευταίες βροχές που έπεσαν στην περιοχή μας βοηθούν στην ωρίμανση και στο να πάρει το ιδανικό χρώμα ο καρπός. Φέτος παρατηρείται οψίμιση της παραγωγής και οι τιμές ειδικά για τους παραγωγούς – μέλη του Συνεταιρισμού μας είναι τώρα 30 λεπτά το κιλό, μετά και τις συμφωνίες που κάναμε για εξαγωγές».

Και στην περιοχή της Άρτας συνεχίζονται οι κοπές Ναβαλίνας, με πολύ υψηλή ποιότητα και χωρίς προβλήματα όπως μας είπαν αγρότες της περιοχής

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου Αργολίδος, κ. Θωμάς Φάκλαρης «η ζήτηση είναι πολύ έντονη αυτές τις ημέρες, γεγονός που οφείλεται και στην ελλειμματική παραγωγή. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 28 και 32 λεπτά. Συγκεκριμένα το εξαγόμενο πιάνει από 28 έως 30 λεπτά το κιλό, ενώ το πορτοκάλι που φεύγει για τη ντόπια αγορά πιάνει τιμή 30-32 λεπτά το κιλό. Η ποιότητα είναι ιδανική, τα μεγέθη πολύ καλά και η συγκομιδή έχει προχωρήσει σε ποσοστό 20%. Οι βροχές που έπεσαν τις προηγούμενες ημέρες βοήθησαν περαιτέρω την ποιότητα, το χρώμα των καρπών και το μέγεθός τους».

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Άγγελος Κότσαλος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου «η ζήτηση είναι καλή από τους εμπόρους και οι τιμές παραγωγού ξεκινούν από τα 20 λεπτά το κιλό και φθάνουν και τα 22 λεπτά το κιλό για το πολύ ποιοτικό πορτοκάλι. Η ζήτηση οφείλεται στη γενικότερη μείωση της παραγωγής που ξέρουμε ότι υπάρχει και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως η Αργολίδα». «Οι κοπές εδώ έχουν προχωρήσει σ’ ένα μόλις 20% και ενώ πριν τη συγκομιδή υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εμπορικό, τώρα αυτό φαίνεται ότι δεν είναι στον ίδιο βαθμό. Οι τιμές παραγωγού στο χωράφι κυμαίνονται μεταξύ 19 και 20 λεπτών το κιλό. Πιστεύω ότι η μεγάλη οψίμιση της παραγωγής έχει συμβάλλει στο γεγονός ότι το ενδιαφέρον των εμπόρων δεν είναι όπως στην αρχή, πριν τις κοπές», δήλωσε από την πλευρά του ο Θεόδωρος Μιχαλόπουλος, παραγωγός από το Μεσολόγγι.
Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr