Ο Νίκος Γόντικας στο περιφερειακό συμβούλιο για τις καταστροφές στην Αρκαδία

0
964

Τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νικ. Γόντικα στη συνεδρίαση του ΠεΣυ για τις πλημμύρες στην Αρκαδία.
Τα τελευταία δέκα χρόνια η Πελοπόννησος έχει πληγεί επανειλημμένα από πυρκαγιές και πλημμύρες.. Άρα το επιχείρημα ότι είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα δεν ισχύει.
Βεβαίως έχουμε κλιματικές αλλαγές που είναι αποτέλεσμα της ασύδοτης δράσης των μονοπωλίων, αφού κίνητρο της παραγωγής στον καπιταλισμό είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους και όχι η προστασία του περιβάλλοντος ή η ικανοποίηση των σύγχρονών λαϊκών αναγκών.
Βέβαια για αυτή την κατάσταση με τις απανωτές πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλες θεομηνίες, δεν φταίει ούτε το κακό το ριζικό, ούτε κανένας θεός που μισεί τους Πελοποννήσιους.
Φταίνε διαχρονικά οι επιλογές των κυβερνήσεων, μονοκομματικών ή συγκυβερνήσεων, που δεν παίρνουν απολύτως κανένα μέτρο θωράκισης, αξιοποίησης της επιστήμης και της τεχνολογίας για να προστατευτούν περιοχές, το βιός και οι περιουσίες των λαϊκών στρωμάτων από τις θεομηνίες.
Επιλογές που με συνέπεια στηρίζετε και υλοποιείτε στα 6 χρόνια; που είσαστε διοίκηση στην Περιφέρεια.
Επιλογές που στηρίζουν και υλοποιούν και οι δημοτικές αρχές στην Πελοπόννησο δεξιές και αριστερές, συντηρητικές ή σοσιαλδημοκρατικές, ή με σχήματα τουρλού που χωράνε όλοι τους, από τους επαναστάτες της Ανταρσία και τους αριστερούς του Σύριζα, τους κεντροαριστερούς και τους κεντροδεξιούς, μέχρι και τους δεξιούς ακόμα και ακροδεξιούς.
Υπάρχουν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης που μπορούν και πρέπει να παρθούν, όμως είναι άλλες οι προτεραιότητες και των κυβερνήσεων και της Περιφέρειας και των Δημοτικών αρχών στην Πελοπόννησο.
Οι προτεραιότητές σας είναι οι υποδομές για την καπιταλιστική ανάπτυξη, ειδικά στους τομείς της ενέργειας, του ποιοτικού τουρισμού, δηλ. του τουρισμού των υψηλών βαλαντίων και των tours operaitors, των μεταφορών κ.λ.π. Γι’ αυτό διαθέτετε από τον ιδρώτα του λαού, εκατομμύρια ευρώ για οδικά δίκτυα, για λιμάνια να πιάνουν κρουαζιερόπλοια, για μαρίνες να δένουν τα γιοτ, για κλειστά σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα, για τα κέρατα και τα δίκτυα των ανεμογεννητριάδων και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.
Προτεραιότητες σας είναι:
Αδειοδοτήσεις, διευκολύνσεις, δάνεια που γίνονται δανεικά και αγύριστα, ζεστό χρήμα με επιχορηγήσεις, φοροελαφρύνσεις και κάθε είδους προνόμια στο κεφάλαιο.
Προτεραιότητές σας είναι η διασπάθιση, είτε από Ευρωενωσιακά προγράμματα είτε από εθνικούς πόρους, τεράστιων κονδυλίων. Δύο παραδείγματα αρκούν :
– Την μέρα που πνίγηκε το Άργος πριν από δυο χρόνια, που θρηνήσαμε και νεκρή εργάτρια, τότε που επι κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δόθηκε το τεράστιο ποσό!!! των 150.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλ. ενάμιση κουλούρι στον κάθε κάτοικο, τότε που ο κ. Περιφερειάρχης ξεδιάντροπα δήλωνε στα κανάλια ότι: «θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ίδιους πόρους και τις δικές μας δυνάμεις» γιατί δεν διεκδικούσε ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, τότε την ίδια μέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους , αποφάσιζε το πρόγραμμα ανάπλασης της πλατείας του Αγίου Πέτρου, ένα πρόγραμμα 7,5 εκατ. ευρώ σε μια ανοχύρωτη από σεισμούς και πλημμύρες πόλη. Πρόγραμμα που υπερψήφισαν όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου δεξιές και αριστερές.
Και το δεύτερο παράδειγμα:
– Στη Μεγαλόπολη με το Λιγνιτόσημο έχουν διατεθεί 40 εκατ. ευρώ σε πλατείες και βρυσούλες σε έρημα χωριά, πλατείες και πεζοδρόμια που κάθε τόσο ξηλώνονται και ξαναφτιάχνονται με τις γνωστές αναπλάσεις, σε μαντρούλες για περίφραξη του οικοπέδου του πελάτη ψηφοφόρου, σε εκκλησίες και μοναστήρια, σε μελέτες και ξανά μελέτες και ένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει γίνει μέσα στη Μεγαλόπολη. Και μόνο ότι και στην Τρίπολη και στη Μεγαλόπολη το δίκτυο των ομβρίων είναι κοινό με το δίκτυο των λημμάτων, αρκεί για να καταδείξει τις ευθύνες.
Το γεφύρι στη Θωκνία που κατασκευάστηκε πριν 13 χρόνια με μπάζωμα της Μπαρμπουτσάνας του ποταμιού στην περιοχή, ήταν θέμα χρόνου να γκρεμιστεί από τα νερά μιας νεροποντής, πάλι καλά που κράτησε 13 χρόνια.
Αν σε αυτά προστεθούν οι εγκληματικές ευθύνες για ανεπαρκές , στην καλύτερη περίπτωση, καθάρισμα της κοίτης των ποταμών των χειμάρρων και των φρεατίων σε κατοικημένες περιοχές, γίνονται ξεκάθαρες οι ευθύνες κυβερνήσεων, περιφέρειας και δημοτικών αρχών.
Και είναι πρόκληση και περισσό θράσος να απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ, προχθές την Παρασκευή 1 Ιούλη 2016 πέντε μέρες μετά τις καταστροφές, να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση για το ποιά μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων να απαντά ότι, επί λέξει: «δεν είναι δυνατόν οι ζημιές από φυσικές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή να είναι ευθύνη της κυβέρνησης». Καταθέτω τα πρακτικά της βουλής στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να μην τολμήσει κανένας αριστερός ή μη, να το αμφισβητήσει.
Γιατί στην απαίτηση του ΚΚΕ να δεσμευτεί η κυβέρνηση για μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, η απάντηση του υπουργού ήταν «θα δούμε», «θα εκτιμήσουμε», «θα κάνουμε», «θα ράνουμε», «αν επιτρέπουν οι κανονισμοί», «αν το επιτρέπει η ΕΕ», «αν το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση» και άλλα τέτοια.
Μιλάνε και μιλάτε για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ όταν ξέρετε και ξέρουν ότι οι εκτιμητές απέχουν από τα καθήκοντά τους, και καλά κάνουν αφού η κυβέρνηση δεν τους πληρώνει ούτε τα οδοιπορικά, λεφτά που έχουν πληρώσει οι αγρότες και ανέρχονται σε 4 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση αρνείται να καταβάλει στους εργαζόμενους.
Λένε ψέματα συνειδητά στους αγρότες όταν ξέρουν ότι ο ΕΛΓΑ χρωστά 30 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις του 2015, αυτά τα ψίχουλα που δίνουν, αφού δεν καλύπτονται στο σύνολό τους οι ζημιές.
Όταν το 2016 έχουν υποβληθεί εκατόν δέκα χιλιάδες δηλώσεις για αποζημιώσεις, με ύψος που ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ μόνο για το 2016. Ποιά αντικειμενική εκτίμηση των καταστροφών θα κάνουν οι εκτιμητές, όποτε πάνε, για καταστροφές που έγιναν το Μάη, το Μάρτη, το Φλεβάρη;
Γι’ αυτό οι αποφάσεις μας σήμερα πρέπει να είναι ξεκάθαρες : Χόρτασαν χρόνια τώρα οι πληγέντες από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς από λόγια συμπόνιας και ‘θα’.
Τώρα να διατεθεί κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, που έχει αποθεματικό για να αντιμετωπίζει έκτακτες καταστάσεις. Το ίδιο να κάνει και η Περιφέρεια και οι Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης και Βόρειας Κυνουρίας για αποζημιώσεις για οικοσκευές και όλα τα υπόλοιπα.
Να απαιτήσουμε :
– Να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% και στην πραγματική τους αξία για το σύνολο των καταστροφών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές-γεωργικές εγκαταστάσεις και τις αντίστοιχες δραστηριότητες (καλλιέργειες κτλ). Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στους πληγέντες αγρότες και επαγγελματίες της περιοχής για να αντιμετωπίσουν τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης, να αποκατασταθούν οι κατεστραμμένες οικοσκευές με έκτακτη χρηματοδότηση των πληγέντων.
– Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη και πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
– Να έρθει μέχρι το Σεπτέμβρη στο ΠεΣυ και στα Δημοτικά Συμβούλια, σχέδιο των αναγκαίων μέτρων και έργων για την αντιπλημμυρική προστασία, γιατί αν μείνει έτσι η κατάσταση, τα φαινόμενα αυτά θα πολλαπλασιαστούν.