Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχο τη στήριξη των αγροτικών εισοδημάτων μέσω της ΚΑΠ

0
54
Farmer walking through field

Στην εκμετάλλευση κοινοτικών πόρων προκειμένου να δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που στόχο θα έχουν τη στήριξη των αγροτικών εισοδημάτων από τις απότομες διακυμάνσεις προσανατολίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο νέο αυτό επενδυτικό μοντέλο – το οποίο εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – θα έχει εμπλοκή και ο ΕΛΓΑ ενώ τα κεφάλαια θα προέρχονται και από πόρους της ΚΑΠ.
Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της Ελληνικής Γεωργίας στην ανασυγκρότηση της χώρας» που διοργανώνει η εφημερίδα Ναυτεμπορική την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 στο Divani Caravel Hotel.
Σύμφωνα με τον κ. Κασίμη στο νέο αυτό επενδυτικό μοντέλο – το οποίο εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – θα έχει εμπλοκή και ο ΕΛΓΑ ενώ τα κεφάλαια θα προέρχονται και από πόρους της ΚΑΠ.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι «έως το 2050 η ζήτηση των αγροτικών προϊόντων θα εκτοξευθεί», και πρόσθεσε ότι ως χώρα «θα πρέπει να επενδύσουμε στην αλλαγή νοοτροπίας. Κουβαλάμε ακόμα μια κουλτούρα της δεκαετίας του ’60 με χαρακτηριστικό την απαξίωση του αγροτικού κόσμου».
Σύμφωνα με τον ίδιο η παραγωγική κατεύθυνση της χώρας πρέπει να μετατοπιστεί προς ένα πιο ποιοτικό μοντέλο ενώ συμπλήρωσε πως «για πρώτη φορά έχουμε εθνικό στρατηγικό σχέδιο συνδεδεμένο με στόχους και μετρίσιμα αποτελέσματα».
Αναφερόμενος στις αλλαγές της ΚΑΠ και τους φόβους για μείωση των πόρων τη νέα καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Κασίμης παραδέχθηκε πως: «η νέα αρχιτεκτονική της ΚΑΠ ενέχει τον κίνδυνο να χαθούν πόροι από τη νέα περίοδο».