Δημήτρης Βίτσας: «Δεν πρόκειται να κλείσει το ΚΕΕΜ» ,video

0
73

Ο κ.Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο on alert.gr υποστήριξε ότι μπαίνει στην τελική ευθεία και αναμένεται να εφαρμοστεί από την επόμενη ΕΣΣΟ, το νέο μοντέλο κατάταξης των στρατεύσιμων. Με αυτό θα καταργηθούν τα κέντρα εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων, αλλά όπως υπογράμμισε δεν πρόκειται να μπει λουκέτο στα κέντρα εκπαίδευσης για ειδικότητες όπως για παράδειγμα οδηγών και μαγείρων. Επανέλαβε δε ότι θα δοθούν αντισταθμιστικά στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες θα σταματήσει η λειτουργία των ΚΕΝ.

Διαβάστε αναλυτικά όσα δήλωσε για το θέμα ο υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας κ. Δήμήτρης Βίτσας στο on alert:

«Το σχέδιο μας προβλέπει, δεν έχει μπει η τελική υπογραφή αλλά θα μπει στις επόμενες ημέρες, ότι για το Στρατό Ξηράς αυτό θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα από το Μάρτιο. Μάλιστα, ορισμένοι στρατευμένοι ξέρουν ότι η πειραματική περίοδος τελειωσε στις προηγούμενες σειρές. Στις δυο προηγούμενες σειρές κάναμε τέτοιου είδους πράγματα τα οποία πήγαν πάρα πολύ καλά. Να πω ότι εκείνα που δεν θα χρησιμοποιηθούν είναι η απλή εισαγωγή στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα Κέντρα Εκπαίδευσης για τους μαγείρους για τους οδηγούς θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.

Είναι αποκλειστικό δικαίωμα με την βούλα του ΚΥΣΕΑ βέβαια της πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και δικαίωμα και ευθύνη ταυτόχρονα της στρατιωτικής ηγεσίας να διαμορφώσει το σχέδιο. Βεβαίως για το κάνουν αυτό οι στρατιωτικοί έχει σχέση και με το μέτρο της ευθύνης τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποιες τοπικού χαρακτήρα αντιδράσεις, είναι ξεκάθαρο όμως για τον καθένα ότι η τοπικότητα, δεν μπορεί να αλλάξει το σχέδιο άμυνας της χώρας. Ούτε βεβαίως μια πόλη μπορεί να ορίζει το μέλλον της από το αν υπάρχει στρατόπεδο ή δεν υπάρχει στρατόπεδο. Βεβαίως να το προσμετράει αλλά να μην το ορίζει. Να μην ορίζει την πολιτική.

Αλλά εμείς είπαμε ότι είτε ως υπουργείο Εθνικής Άμυνας είτε σαν κυβέρνηση θα δημιουργήσουμε ισοδύναμα. Δεν έχει να κάνει μόνο με το κλείνουμε στρατόπεδα, μεταφέρουμε δυνάμεις, περισσότερο κόσμο στον Έβρο και στα νησιά, υπάρχουν δυνατότητες να γίνουν σχολές συνεδριακά κέντρα, αλλά ότι αξιοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις είναι το ισοδύναμο το δικό μας. Υπάρχει όμως και το δεύτερο δικό μας ισοδύναμο που είναι η διάθεση χώρου, για αναπτυξιακά προγράμματα που μπορούν να κάνουν οι Δήμοι ή οι Περιφέρειες και το τρίτο ισοδύναμο είναι η ίδια η πολιτεία η ίδια η κυβέρνηση που καλείται να αναπτύξει με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν.

Είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε. Δεν φτάσαμε σε κάποια εφεύρεση. Από το 2006 η τότε στρατιωτική ηγεσία είχε καταλήξει στην αναγκαιότητα δημιουργίας μιας καινούργιας δομής.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ