Αλεξάκος: «Ομάδες πυρόσβεσης στα χωριά του δήμου Σπάρτης»

0
73

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης,
1. Όπως πιθανώς θα έχετε πληροφορηθεί, προ μηνός περίπου, αποτεφρώθηκε, εντελώς, οικία στο Καστόρειο και ο μοναδικός ένοικος και ιδιοκτήτης του, κατόρθωσε, αν και υπέργηρος, να διασώσει τη ζωή του. Η πυρκαγιά όμως κατέστρεψε όχι μόνον το κτίριο αλλά και όλα ανεξαιρέτως τα υπάρχοντά του.

2. Ευτυχώς, όμως, σύσσωμη η τοπική κοινωνία του Καστορείου, κινητοποιήθηκε επιδεικνύοντας αξιοπρόσεκτη κοινωνική ευαισθησία, και ο ατυχήσας συγχωριανός μας επανήλθε στην ανακατασκευασθείσα οικία του εντός 20-ημέρου περίπου.

3. Επειδή, είμαι απολύτως βέβαιος ότι, τέτοια, ίσως και εντονότερη, κοινωνική ευαισθησία, χαρακτηρίζει και τους συνδημότες μας όλων των άλλων χωριών, θεωρώ χρήσιμο να σας ενημερώσω ότι οι συγχωριανοί μας στο Καστόρειο, συνεκρότησαν ήδη, με προεξέχοντα τον Τοπικό Σύμβουλο Καστορείου και Εκκλησιαστικό Σύμβουλο κ. Βασίλη Λαγανά, άτυπη Πυροσβεστική Ομάδα, προκειμένου να περιορίσουν άμεσα την επέκταση της πυρκαγιάς έως ότου καταφθάσει η αρμόδια Πυροσβεστική μας Υπηρεσία για την άμεση κατάσβεσή της. Ήδη, συγχωριανός μας, που επιμένει στην ανωνυμία του, προμηθεύτηκε και παρέδωσε δώδεκα (12) μεγάλους πυροσβεστήρες σκόνης (με δυνατότητα αναγόμωσης), για την άμεση εκπαίδευση και ασφαλή χρήση τους. Οι πυροσβεστήρες φυλάσσονται στο Γραφείο του Συλλόγου «Λουσίνα».

4. Επειδή η Πυροσβεστική μας Υπηρεσία είναι μεν άρτια οργανωμένη και λειτουργεί ανάλογα, πλην όμως αφ΄ ενός της μεγάλης απόστασης των χωριών μας από την έδρα της, αλλά προέχοντος, λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας των γερασμένων κατοίκων των χωριών μας και των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών των οικιών τους αφ΄ ετέρου (παλαιότητα και υπερφόρτιση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, εύφλεκτα υλικά ξυλείας κλπ), θεωρώ ότι είναι εξόχως αναγκαία και άμεση, λόγω και του επερχόμενου θέρους, η συγκρότηση άτυπων Πυροσβεστικών Ομάδων σε κάθε χωριό του Δήμου μας. Οι ομάδες αυτές, λόγω του Προνοιακού τους χαρακτήρα, προτείνω να συγκροτηθούν ταχύτερα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, ύστερα από πρόταση του Προέδρου του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας, κ. Θέμη Πατσιλίβα. Επιπλέον, κατόπιν συνεννόησης και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική μας Υπηρεσία, να οργανωθούν οι ανάλογες εκπαιδευτικές δράσεις.

5. Ακόμη για την κάλυψη της δαπάνης αγοράς 12 πυροσβεστήρων των 12 κιλών έκαστος για δεκαπέντε (15) τουλάχιστον χωριά του Δήμου μας σε πρώτη φάση, προτείνω την εγγραφή στον προϋπολογισμό μας, δαπάνης 15.000 ευρώ.

Τέλος, Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης σας ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ, λόγω και του επερχόμενου θέρους, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ εισαγωγή της προτάσεώς μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΝΕΙΣ εκ των μελών του Σώματος, δεν είναι λιγότερο ευαίσθητος κοινωνικά από εμένα, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η θετική μας απόφαση για αυτό το θέμα, θα είναι ομόφωνη.

Μετά τιμής,

Χρήστος Αλεξάκος
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης ΕΛΠΙΔΑ